Zeleni dječji pulover

Kao što sam obećala, slijede upute za zeleni pamučni pulover koji sam isplela svojem sinu Dalmatinkinim pamučnim koncem Marinom.
Plela sam sa dvije niti jer je konac prilično tanak, tako sam dobila i šatiranu prugu na prednjici – umjesto sa dvije zelene niti plela sam sa jednom zelenom i jednom bež, također Dalmatinkinom Marinom. Konac sam kupila još u rujnu u akciji Kupujmo hrvatsko na Trgu bana Jelačića, a možete ga pogledati ovdje.
Veličina odgovara dječaku u dobi 5-7 godina, ovisno o građi.
Plela sam iglama br. 4,5 i 5.

zeleni_djecji_pulover_upute1

Nanizati 68 očica i iglama br. 4,5 plesti dvostruki rebrasti bod (2 pravo, 2 krivo) do željene visine pasice (u ovom slučaju 12 redova).
Dalje glatkim bodom iglama br. 5 isplesti 54 reda. Na početku 55. i 56. reda oduzeti po 7 očica za rukave. Dalje plesti glatko još 34 reda.
U sljedećem redu ispleti 19 očica, završiti 16 i dalje plesti preostalih 19. Početi oblikovati vratni izrez tako da ostane 14 očica (u svakom drugom redu oduzimati prvu očicu). Isto napraviti i na drugoj strani.

zeleni_djecji_pulover_upute2

Početi isto kao i leđa, jedino što od 29. reda do otvora za rukav uzmemo drugu boju.
U 25. redu od otvora za rukav počinjemo oblikovati vratni izrez prateći shemu na crtežu.

zeleni_djecji_pulover_upute3

Nanizati 40 očica i plesti pasicu, zatim dodavati po jednu očicu u svakom 8. redu. Na željenoj visini završiti.

Spojiti dijelove i na vratnom izrezu podići 76 očica (bitno je da je broj djeljiv sa 4 zbog dvostrukog rebrastog boda) i plesti u krug iglom za kružno pletenje ili sa pet igala za pletenje u krug.
Završiti nakon 10 redova.

Kako se pletu pletenice

Pletenice možete plesti tako da preplićete dvije, četiri, šest, osam ili koliko god želite očica. Meni su najdraže one sa šest i one sa osam. Manje od šest su mi preuske, a više od osam malo preširoke.
Ovdje ću opisati kako pletem pletenice široke šest očica, u kojima se prepliću po tri. Ovo je ujedno i najbolje za početnike jer nisu ni preširoke ni preuske.

Ovaj je uzorak ispleten na ukupno 12 očica (2 pravo, 2 krivo, 6 pravo – tu će biti pletenica, 2 krivo, 2 pravo):
upute-za-pletenice1

Prvi se preplet radi kad se dođe do 7. reda. Najprije oprezno s lijeve igle skinemo svih šest pravih očica
koje će tvoriti pletenicu:
upute-za-pletenice2

Lijevom iglom oprezno pokupimo tri očice s desne strane (očice s lijeve strane su okrenute prema nama):
upute-za-pletenice3

Desnom iglom pokupimo tri očice s lijeve strane:

upute-za-pletenice4

Te tri očice bez preokretanja nametnemo na lijevu iglu tako da sad one budu zdesna, a ove koje su bile desno budu slijeva:
upute-za-pletenice5

Pletemo deset redova i u 11. redu ponovimo postupak. Ovo je rezultat:
upute-za-pletenice6

Crvena kapa – upute

crvena_kapa_pletenje_je_cool
Nanižite 23 očice.
1. red (i svi neparni): 3 pravo, 2 krivo, 6 pravo, 2 krivo, 6 pravo, 2 krivo, 2 pravo
2. red (i svi parni): 2 krivo, 2 pravo, 6 krivo, 2 pravo, 6 krivo, 2 pravo, 3 krivo
U svakom 9. redu prebacujte za pletenicu, lijevu počnite u 5. redu tako da vam pletenice nemaju preplet na istom mjestu, nego je preplet na polovici susjedne pletenice.
Kad ste ispleli dužinu koja odgovara opsegu glave, završite i spojite.
Na onoj strani na kojoj imate tri prave očice s lica (na slici je to desna strana) podignite očice na četiri igle za kružno pletenje. Meni je ispalo po 16 očica na svakoj igli, vama će možda više ili manje, ovisno o opsegu.
Pletite 2 reda ravno, a zatim u svakom drugom redu oduzimajte po jednu očicu na početku svake igle. U 15 redu počnite oduzimati, osim očice s početka igle, i očicu u sredini svake igle tako da dobijete naglije suženje. Kad vam ostanu četiri očice, preokrenite oprezno pletivo na krivu stranu i završite.
crvena_kapa_pletenje_je_cool_shema

I evo je na mojoj glavi:

crvena_kapa_pletenje_je_cool_blogerica

Filigranski šal

Kad sam prije nešto više od godinu dana počela plesti ovaj šal, odlučila sam otvoriti pletački bog i svoju radost podijeliti sa svim ljudima dobre volje. Bod sam našla u jednoj staroj knjizi koju mi je bila posudila moja draga susjeda Darinka. Zbog neobičnog prediva kojima sam ga plela, bod i šal nazvala sam filigranskim.
Iako zahtijeva nešto više spretnosti nego običan glatki bod, tehnika nije teška i vrlo se brzo napreduje. 
Ovako izgleda moj gotovi filigranski šal:
filigranski_sal_gotov

Upute

Prvih šest redova pletite svaki red sve očice pravo. Svaki sedmi red pletite ovako:
7. red
Namotajte nit triput na iglu, a sljedeću očicu pletite pravo. Ponavljajte to do kraja reda.
(Jedna očica pravo nakon namatanja:)
fiigranski_sal_pletenje
(Jedna očica pravo nakon drugog namatanja:)
fiigranski_sal_upute
8. red
Sljedeći se red plete tako da se one niti koje smo namotali oprezno ispuste s igle, a očica se plete pravo. To se također ponavlja do kraja reda, dakle namotana nit se skine, očica se plete pravo.
(Skidanje namotane niti s igle:)
fiigranski_sal_upute3
(Pletenje sljedeće pravo:)
fiigranski_sal_upute4
Vidjet ćete kako se pletivo spušta i kako dobivate lijepe okomite niti koje ovom bodu daju prozračnost.
Ovaj šal pleten je na 40 očica iglama br. 5. 

A sad trk po neku zanimljivu vunu, konac, svilu ili što vam se god svidi, pa ispletite jedan filigranski sebi ili počnite stvarati jedinstveni božićni dar nekome koga volite 🙂

* * *

Nakon objavljivanja uputa ovim su bodom ispleteni sljedeći šalovi:
Moj sivi šal od debele vune:
fiigranski_sal_bijeli
Detalj:
fiigranski_sal_bijeli_detalj
Mama je Bee isplela svileni šal:
dea_sal
Mama Lily555 isplela je ovaj bijeli šal svojoj kćeri:
milica-sal

Vesta na okrugloj igli – upute

Prednjica i leđa pletu se u komadu do pazuha. Važno je brojanje očica jer morate točno odrediti mjesto gdje ćete umetnuti rukave. Dakle, ako leđa imaju 80 očica, prednjica 2×40 očica, sve zajedno imat ćete 160 očica. Nakon 40 očica zdesna umetnut ćete prvi rukav, a 80 očica dalje (nakon ukupno 120 očica) drugi rukav:
leda-prednjica
To mjesto označim tako što tu zavežem nit konca ili vune u kontrastnoj boji. Važno ga je označiti jer ćete tu početi oduzimanje za ranglan rukave:
sledja
Ovako to izgleda sprijeda. Ovdje je nacrtano oduzimanje za V izrez, a možete, naravno, početi oduzimati i malo kasnije za klasični okrugli ovratnik:
sprijeda

Zašto je pletenje odličan hobi

Sinoć sam se zaplela u onu svoju zelenu vestu. Nadam se da ću je uspjeti dovršiti do kraja tjedna. Rukave sam isplela na okrugloj igli i uplela u ostatak, pa sad sve završavam iz jednog dijela. 
I tako sjedim ja sinoć na kauču, ‘gledam’ TV koji mi zapravo služi samo kao zvučna kulisa jer si zapravo više gruntam nešto svoje nego što pratim program, i mislim si kako je to pletenje odlična stvar.

Opuštanje, opuštanje, opuštanje

Naravno, govorim o ručnom pletenju jer je strojno sasvim druga priča. Ima i ono svojih čari, ali tu baš i nema opuštanja, barem ne s mojim strojem koji me dovodio do ludila kad mi je, primjerice, znala pobjeći očica, ili je pukla nit pa mi je pletivo zajedno s utezima palo na noge…
Teško ćete se opustiti i ako pletete po narudžbi. Čim morate napraviti nešto što si je netko zamislio, a vi niste sigurni hoćete li pogoditi, možete zaboraviti opuštanje. Mislim da je slično bilo i sa slikarima koji su morali slikati po narudžbi. I jasno mi je zašto je Leonardo slikao po dva primjerka svake slike – jedan za naručitelja, a jedan za svoju dušu 🙂
Dakle, kad si sama osmislim što ću isplesti, pa kad počnem crtati, računati, zbrajati, oduzimati, plesti probne uzorke i osmišljavati strategiju po kojoj ću plesti, počinje opuštanje. 
Zavaljena u kauču s vunenim pletivom koje zimi tako lijepo grije, ili na terasi s pamučnim koje ljeti hladi, uživam u ritmičkom nizanju očica i redova. Svaki novi red približava me cilju i podiže razinu veselja. Bilo da je riječ o običnom glat bodu, bilo da radim pletenice ili pletem čipku (“po notama”, rekla bi moja draga prijateljica), napredak je očit i ispunjava me pozitivnom energijom. Ona se pak sa svakim novim bodom unosi u predmet koji se plete kako bi ih njega zračila i tu istu radost prenosila na onoga koji taj predmet bude nosio.

Kreativnost

I kad pletete točno po uputama koje je napisao ili nacrtao netko drugi, vi stvarate jedinstveni predmet, apsolutni unikat. Ne postoje dva ista ručno pletena predmeta. Čak i ako se trudite napraviti potpuno istu stvar, razlikovat će se jer ne pletete uvijek isto. Ima dana kad pletete čvršće, ima dana kad pletete labavije; napetost niti, položaj ruku, vrsta igala, okolina u kojoj radite, događaji tog dana, sve se upliće u vaš rad i utječe na njega izravno ili neizravno. 
Ja ne volim raditi po uputama, osim kad isprobavam neki novi bod, pa moram koristiti upute koje, doduše, uvijek malo doradim odnosno prilagodim sebi i predmetu koji pletem.

Zabava

Vjerovali ili ne, pletenje je i te kako zabavno! To znaju svi koji su se barem jedanput udubili u pletenje i zaboravili vrijeme, glad, žeđ, cigarete… Bacili ste pogled na sat i tek tada shvatili koliko je vremena prošlo. Vrijeme leti dok se čovjek zabavlja, kaže stara poslovica.

Zdravlje

Osim što, ako ste pušač, u toku pletenja vjerojatno nećete pomisliti na cigaretu, što izravno pozitivno utječe na vaše zdravlje, pletenjem razgibavate ručne zglobove i razvijate finu motoriku. Pozitivan utjecaj opuštanja na vaše opće psihofizičko stanje opisan je već na početku ovog teksta.

Narukvica od kordonet svile i staklenih perlica

Imama doma jedno klupko kordonet svile koja mi je uvijek bila jako lijepa, ali pretanka za ručno pletenje – i s najtanjim iglama koje imam pletenje je izgledalo jadno, a pletivo se stalno rasplitalo samo od sebe. 
Probala sam uplesti puno malenih perlica i rezultat me oduševio:

I još jedna fotka:

Čisto da vam dočaram debljinu, bolje reći tankoću pletiva, slikala sam nit pokraj šibice:

Pamučna narukvica sa staklenim perlama

Najprije sam nanizala 32 perlice na konac.
Započela sam sa 13 očica, dva reda pravo (bod podvezice – svaka očica pravo u svakom redu).
Zatim 2 pravo, 2 krivo, 5 pravo, 2 krivo, 2 pravo.
Na početku svakog 4. reda dodavala sam perlicu, pletenicu sam plela sa 5 očica i s prebacivanjem u svakom 8. retku (2 ispod, 3 preko).
Ponavljati do željene dužine ili do nestanka perlica (meni su se, na sreću, poklopile ove dvije stvari). 
Završila sam kačkalicom, na početku lančićem od 7 bodova napravila omčicu i na kraju lančićem od 5 očica (veličina je ista), a očice između skidala s igle za pletenje i kačkala jednostavnim bodom:

Narukvica se kopča dobivenim omčicama i perlicama s početka. Tako se može i regulirati dužina – ako je predugačka, kopča se na udaljenijim perlicama.

Upletene perlice – upute

Pri uplitanju perlica najvažnije je dobro planiranje. Najbolje je nacrtati shemu kako bismo odredili gdje ćemo staviti perlice i koliko ćemo ih trebati. Ja sam za ovu priliku nacrtala jedno jednostavno srčeko:
perlice1
Izbrojimo koliko nam perlica treba i nanižemo ih na vunu ili konac prije nego što uopće počnemo plesti. Ja sam nanizala 16 perlica za srce: 
perlice2
Kad dođemo do mjesta na koje želimo staviti perlicu, dovedemo je do pletiva i umetnemo između dviju očica:
perlice3
Pletemo dalje:
perlice4
Sljedeći red pletemo normalno bez umetanja perlica. Zatim opet umećemo prema shemi. Perlice uvijek idu između očica, dakle ne brojimo očice, nego razmake između očica:
perlice5
Ovako izgleda gotovo srce. U ovom slučaju perlice su umetane u krivim redovima, a pravi su pleteni normalno, bez umetanja:
perlice6
Ovako to isto izgleda s krive strane:
perlice7
Ovdje su perlice umetane s prave strane: 
perlice8
Isto to s krive strane – perlice više strše na krivu stranu:
perlice9